School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Bhí fear na chómhnuidhe ar an Rath fadó. Aon oidhche amháín chuaidh sé ag sgoruidheacht agus timcheall a h-aon deag a clog, tháinig sé abhaile. Nuair a bhí sé ag gabháíl tré pháirc rith rud éígin mar asal i leith chuige agus cuir sé a cheann idir a dhá cois agus thóg sé ar a dhrom é agus bhí sé ag gabháíl mór tímcheal na páirce ar feadh abfhad. Bhí pheidhre spuir ar an bfear agus tonsuig sé ag priocadh an rud dubh leo. Ba ghairid gur leag se síos é agus chuaidh an fear abhaile. An oidhche na dhiaidh sin chuaidh an fear ag sgoruidheacht agus do casadh an rud dubh air arís agus dfhiafruigh sé dhe a raibh na gearáín air agus dubhairt an fear go rabhadar do rith an rud dubh agus ní fheacaidhse a thuille é.
    Nóra Bean Uí Chárthaigh
    Gort Uí Raithile, Co. Cork