School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 08_013

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 08_013

1. (continued from previous page)
    Bacach abhí ann agus bhí sé an bhocht. D'fág na daoine abhí ag folcadh a h-éadaige ar bruach na locha. Fuair an bacac na h-eadaige agus do thóg sé iad. Bhí na daoine abhí ag folcadh i mbailodhar (?). Sa deire fuari siad bás. Lá amáin bhí fear as Cluainín amuigh ag bádhóireacht agus fuair sé fear acú. Bhí obair an-chruaidh aige chun é a thabhairt i dtír ach sa deire fuair sé an ceann is feárr air.

2) Lá amáin s abl 1847 tháinic tinncéir isteach go dtí an baile chun roinnt bíadh d'fagháil do féin. Seasúr an Fóghmair abhí ann. Bhí an tincéir seo ag dul ó áit go h-áit. Rinne sé teac beag do féin ar bárr
    Eibhlín Ní Dubhthaigh
    Nóra Ní Dubhthaigh