School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 16_063

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 16_063

1. (continued from previous page)
    driofáir ar chuairt chuig na h-áite agus chuadar ag féachaint ar an abhainn agus chonnaiceadar nead síos sa'n gcrann. Rug duine acú ar chosa an dhuine eile ag leig sé síos le h-ais na h-aille é chun go geobhfadh sé na h-uibheacha a bhí san nead. Choinnig sé greim daingean ar na cosaí ar feadh tamaill agus annsin d'éirigh sé tuirseach agus dubhairt sé leis an duine eile: "Fán go gcuirfidh smugairle ar mo lámh." Do leig se na cosaí uaidh agus thuit Liam Dubh síos leis an aill agus marbhuigheadh é. Tugtar Pota Liam Dubh ar an áit ó shoin i leith.

BÁRR a' tSRUTH
    Tá sliabh mór leathan ar an dtaobh thiar de'n baile seo againne agus is iomdha sin áit atá ann. 'Sé an fáth go dtugtar Bárr a' tSruth ar an áit sin ná: go n-éirigheann sruth
    Bríghid Ní Ging