Scoil: Teileann

Teileann, Co. Dhún na nGall
Leon Ó Baoighill

fághail aca sa teach sin, nach rabh ann acht bó, bearach agus gamhain.
    Nuair d'imthigh na gárdaí d'iarr an fear bocht ar an bhunadh a bhí thuas sa t-seomra a theacht anuas, gur imthigh na gárdaí. Nuair a thainig siad anuas chonnaic siad comh salach is bhí an teach. Bhí bó, bearach agus gamhain istoigh sa chistineach. "Ó caidé seo ar chor ar bith," arsa fear a' toighe, "an tusa a rinne seo?" - "Is mé," arsa an fear bocht. "Gabh amach bomaite agus tcídhfidh tú an t-athrughadh ar theacht isteach duit". Chuaidh fear a' toighe amach agus nuair a thainig sé isteach bhí an teach comh glan is bhí sé ariamh". "Dá mbéadh na pisreógaí sin agam," arsa fear a' toighe leis an fhear bhocht "bhéinn saidhbhir anois, nó dheánfainn sin a i n-uile lá a thiocfadh na gárdaí. Caithfidh tú a fhoghluim damh-sa. "Maith go leor, arsa an fear bocht, "bidh réidh i mbárach agus foghluimeochaidh mé na pisreógaí sin duit."
    Ag dul ó sholus de trathnóna lá thar na bhárach nuair a bhí an téiteán poitín deánta aca agus é i bhfolach go maith faoi'n talamh ghléas an bheirt ortha, thug leo dhá bhata agus d'imthigh. Shiubhail siad leobhtha fríd na cnuic agus fá dheireadh chonnaic siad an teine ag tarraingt ortha ar mhullach an chnuic. "Ó amharc an teine", arsa fear a' toighe
    Seaghan Mac Seaghain
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)