Scoil: Teileann

Teileann, Co. Dhún na nGall
Leon Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ghabha. Rinne an gabha slat mhór iarainn dó Thug sé buideál leis agus d'imthigh. Nuair a thainig sé go bun an chnuic bhí an seanduine ceudna annsin roimhis. D'fiafruigh an seanduine de cá rabh a thriall. H-innseadh sin dó. Bhéadh sé a dhith ort bheith do fhear athchomair le mullaigh an chnuic seo a bhaint amach," arsa an seanduine. Chuaidh do dheártharacha suas agus níor phill siad ó shoin". D'imthigh an mac leis ag tarraingt ar mhullaigh an chnuic. Thainig an bhean sidhe amach roimhis. Bheir sí greim ar a shlat iarainn acht sgiob an mac uaithe é agus rinne carraic díthe féin Bhuail sé annsin an t-slat draoidheachta ar an dá charraic agus d'éirigh a dhá dheárthar beo beitheach airíst. D'imthigh sé annsin agus thóg buideal de'n uisce íocshláinte. Chuaidh an triúr 'na bhaile agus thug an buideál do n-a deirbhshiúir. Thainig biseach uirthe ar an bhomaite.
    Anna Nic Lochlainn
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)