Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Pádraic Ó Discín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar seisean. "Ní tóir gan duaidh atá ort má's fíor a gcloisim mar níl deachmhaidh bean sa rioghacht ach deachmhaidh amháin agus sí inghean an rí í, agus maor dá chuid maor mise"
    "Is cuma liom duaidh ná gan duaidh acht ní stopfaidh mé go bráth go dtéidh mé comh fada leí", ars an deachmhaidh. Thug an fear leabaidh dhó. Ar maidin labhair sé leis.
    "Tá dearbhráthair domsa" ar seisean "i na mhaor do'n righ i bhfoisgeacht aistir lae uait agus má théigheann tú comh fada leis cuirfidh sé ar an eolas thú.
    D'imthigh leis agus tráthnóna chonnaic sé uaidh bothán beag agus é déanta isteach i móta chlaidhe. Chuaidh sé gur bhuail sé ar an doras agus leigeadh isteach é. Fiafruigheadh dhe cé raibh sé ag dul.
    "Táim ag dul" ar seisean "ar thóir an deachmhaidh".
    "Tá tú a dul ar thóir trioblóide" ars an fear leis "níl de deachmhaidh bean sa rioghacht a bhfuil tú do sheasam ann ach deachmhaidh amháin agus sí inghean an rí í agus tá deachmhaidh is fiche i na tóir. "Is cuma liom" ar seisean "ní stopfaidh mé go dtéighidh mé chomh-fada leí."
    Thug an maor leabaidh dhó agus ghabh sé a chodhladh agus dhúisigh sé go moch ar maidin agus d'éirigh sé. Thug an fear a bhreicfeasta dhó agus dubhairt leis "Tá dearbhrathair domsa siubhal lae uait agus má tá duine ar bith
    P. Ó Díscín
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)