Scoil: Tulach Cadhain (uimhir rolla 8446)

Tulaigh Mhic Aodháin, Co. na Gaillimhe
Séamus Ó Duibhghiolla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ábhar cainnte acu agus aon duine a chloisfeadh “Máirtín Sáirséal” ag cainnt Béarla, bhuailfeadh sé go trom é.
    bíod cineál leabhar aca ins na scoileanna an tam sin. Bhí sean fhear I gCluan a’ Binne darbh ainm Malacky a bhíodh ag innseacht sgéalta don’ seanchaidhe ó’n a bhfuilimse ag fághail an eolas seo, agus seo adubhairt sé leis: “cé’n sort scoil a bhí agaibh annseo thíos”? Dubhairt se nuair a rachadh aon duine isteach, bhainfeadh siad a gcaipin díobh. Thainic fear isteach oidhche amháin agus (seo) seo adubhairt sé “An bhfuil cead tabac annseo.” Bhí fear ag léigheadh a leabhar agus dubhairt sé,” an iompeóchaidh mé amach an cupóg seo, á tá mó lesson ag dul I bhfrocrm orm, “ a deir sé sgríobhadh a dhéanamh ortha.
    Bíodh slinnte agus cailce aca chun sgríobhadh a dheanamh ortha. Ins an scoil scairte a bhí I gCalladh na Muc ní raibh aon bhinnsí aca ní raibh aca acht cloche lé suidhe ortha. Concannon a bhí mar ainm ar an múinnteoir a bhí ann. Anois faoin ceann a bhí I bPoll na bPéist. Sean-teach a bhí ann. Bhíodh na daoine ag dul annsn san lá. Bhiodh na daoine ag deanamh sgrios ann. Oidhche amháin d’fhan “Sturrp” ann, tháinic na sídheogaí agus thuit trom shuan codladh air. Tháinic na sídheoga arís agus thug siad amach é. Tháinic na scoláirí go dtí an scoil. Chonnaic siad é. Thóg siad isteach é agus bhris a
        1. foirgnimh