Scoil: Gort Buidhe (uimhir rolla 14509)

An Gort Buí, Co. Chiarraí
Gilbert Mac Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus téigheann síad timcheall an gleanna ó thig go tig agus bíonn fáilte rómpa in gach tig. bíonn ceol agus rinnce aca in gach aon tig agus ólann síad tae i gcuid des na tighthibh
    Nuair a bhíonn an turas san déanta aca téigheann síad thar nais go dtí an chéad tig agus fanann síad annsan ag rinnce go breacadh an lae. Ní bhailigheann síad aon airgead agus nuair a bhíonn deire leis an rinnce cuireann síad an cros bríghde anáirde ar díon an tighe sa chistin agus coiméadtar annsan é. Coiméadtar crosanna bríghde i gcúpla tighthibh ins an gleann agus ní thabharfaidís ceann aca d'aoinne,mar bíonn meas mór aca ortha mar deireann síad go mbíonn beannacht bríghde ar an tig in a gcoiméadtar an cros.
    Fuaras cros agus tá sí sa scoil agam annso

Dáithí Ó léain