Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

Ar an leathanach seo

1. Ó's cíonn dhá chéad bhlian ó shoin, bhí fear 'na chómhnaidhe i gCúil, agus bhí sé go fíor bhocht, agus b'é an ainm a bhí air ná Pádraig Ó Laoghaire.
    Bhí sé ag eiríghe aosta agus uaireannta ní bhíodh sé ábalta ar dul tímpeall in aon chor, agus do bhí truagh ag gach aoinne dó.
    Oidhche amháin nuair a bhí sé 'na chodhladh cheap sé go bfeaca sé rudaí luachmhara i bpáircín a a bhí tamall ó'n dtigh, agus do chuaidh sé go dtí an pháirc i lar an lae.
    Nuair a shrois sé an pháirc do chonnaic sé saghas gráinne buidhe, agus do thóg sé abhaile é, agus do chuaidh sé 'na chodhladh arís tar éis dul abhaile.
    Nuair a eirigh sé ar maidin bhí sé ag feuchaint air, agus thóg sé fé ndeara go raibh sé ana chruaidh, agus chuir sé amach fé'n ngréin é.
    Nuair a chonnaic sé arís é bhí airigead ann 'na ionad gráinne, agus tá "Páirc an Airigid" mar ainm ar an bpáirc riamh ó shoin.
    Scríobhnóir:- Máire De Bhhurton, Teinnibh
    Sgéalaidhe:- Máire Ní Conchubhair, Currach