Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bíodh aoinne i dtrioblóid cuireadh siad fhios air. Tháinig fear bocht isteach chuige lá chun an taon bhó amháin a bhí aige a tarrainge as poll portaigh a bhí sé na seacht troighthe doimhin. Chuaidh Dómhnall agus bhí sgata de's na cómharsanaibh bailighthe ag iarraidh ar í do tarraingt.
    Chuaidh Dómhnall go dtí an port agus deirtí gur chuir sé a lámh síos is gur rug sé greim eirbeall ar an mboin is gur tharraing sé amach ar an bport leis an greim sin í.
    Bhí na daoine go léir á mholladh agus thugadar fé ndeara go ndeanadh sé rudaí deacracha in a aonar a thógadh triúr no ceatharar eile cun iad do déanamh.

Bhí gabha eile 'na chómhnaidhe i mBaile na Mánach, fear maith oibre a beadh é leis. Bhí clann aige is a bhean le cothú, agus bhíodh sé ag obair go hana déidhneach isd oidhche agus ó Luain go Satharn gan stop, acht i deire na seachtmhaine ní bhíod aon rud spártha aige.
    Bhí an rud sin ar siúbhail ar feadh i bhfadh agus bhí sé ag dul i mboichte ó ló go ló. Sa deire chuaidh sé i gcómhairle fir ciallmhair agus d'innis sé a sgéul dó agus bhí an fear ciallmar ábalta ar é do réidhteach.
    Dúbhairt an fear ciallmhar gurb é buile deirneach an tSathairn 'gus buile luath an Luain a dhein an thrioblóid dó mar dúbhairt sé leis go mbíodh sé ag obair
    Eibhlís Ní Loingsigh
    An Comhartha Mór, Co. Chiarraí