Scoil: Clochar na Trócaire, Ceann tSáile (uimhir rolla 4572)

Cionn tSáile, Co. Chorcaí
An tSr. De Pazzi

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gur tógadh iad sa bhliadhain a míle trí céad, ochtmhoghadh is a h-aon, mar do thug Rí Shasana, Ristéard ll, airgead chun na hoibre sin a dhéanamh. Bhí beirt de bhallaibh Pairleimente ag an mbaile san am san. Bhí tráchtáil mhór ag siubhal sa chuan agus cead ag muinntir an bhaile cáin do leagadh ar earraí a theacht isteach. Mar sin a bhí an sgéal ag Cionn t-Sáile, nuair ná raibh i mBéal Freiste ach baile beag agus i nDún Laoghaire ach sráidbhaile iascach. Rud níos mó le rádh fós, bhí clú agus cáil ar an mbaile i gcúrsaí chrábhaidh agus léighinn. Bhí mainistir de Mhanaigh léigheannta bunuighthe ann agus ceann eile leis - Mainistir na gCanónach Riaghalta, sin uile, sar ar tosnuigheadh ar Eaglais mhóir "Naomh Pol" do chur ar bun i Lúndain.
    Máire Ní Dhonnbháin