School: Gob an Choire (Clochar) (roll number 16890)

Gob an Choire, Co. Mayo
Sr. M. de Sales

1. Tá cúpla tobracha beannuithe in Acaill acht sé an ceann is mó le rádh ná an ceann atá suidhte ag Bun Sliabh Mór.
    Tugann daoine cuairt ar an tobar ar an gcéad lá de mhí Bealtaine agus ar an gcúigmhadh lá déag de mí Lughnasa.
    Téidheann siad thart ar an tobar seacht n-uaire agus abruigheann siad an "Abhe Máire", an paidir, agus an Glória gach uair.
    Fágann daoine rudaí beaga na ndiadh, mar paidríní, cnapaí agus píosaí éadaigh agus rudaí mar sin. Beireann siad cuid d'en uisge abhaile leo agus tugann siad do na daoine a mbíonn tinn le n-ól.
    Sé é an Naomh a luaidhtear leis an tobar seo ná Naomh Cólmán.
    Uair amháin bhí bean in- a comhnaidhe i Dubhach agus bhí mac aici nach raibh aon siubhal aige ariamh ón am a rugadh é.
    Bríghid Anna Ní Chorragáin
    An Caiseal, Co. Mayo