School: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (roll number 8133)

Tooraneena, Co. Waterford
Nóra Nic Gearailt

1. Lucht Siubhail.
    Fado, do bhí go leór daoine bochta ann. Theighidís ag bailiú deirce gach lá. Min agus prataí a gheibidis mar deirc ós na feirmeoirí. Bhíodh pláta beag ag gach bean ag gach bhean feirmeora le na n-agaidh. Pláta beag mina nó ladhar prataí a gheibhidis 'os na daoine.
    Biodh ualach maith acú ag casad um trathnóna. Maidin lár na marach, theigidis go dthi siopa éigin agus dhíolaidís na prataí agus ceannuigidhis tobach agus té is siúicre is arán.
    Theigidís go dtí tig an lóistín agus itidís a mbreacfhast agus núair a bhiodh sé ithe acú, d'imthigidís leó ag bailiú airís. Deinidis cleas ceadhna gach lá sa t-seactmhain. D'fainidís seactmhain nó Coigthigheas i ngach tig agus núair a bídís ag fágaint an tig ar maidin thabharach muinntir an tighe píosa airgheadh dóibh. Tá go leor acu ag dul timcheall anois már Liam Fong na Concubharach na Costigan agus na Moylans.
    Bíonn siad só ag díol lása, bioráin,
      1. people by social grouping