School: Mín Teineadh Dé (roll number 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Seán Ó Gallchobhair
    Tá fhios agam áit a bhfuil ór i bhfolach agus sí seo an áit a bhfuil sé. Tá sé ina luighe faoi charraig mhór agus "An Charraig Bhán", an t-ainm a bheireann muid air. Tá an t-ór seo i Mín na bPoll agus tá sé cúíg mhíle go léith ón bhaile mhór Árd a Rath agus tá sé dhá mhíle ón bhealach mhór.
    Deirtear gur a bhiadh na lochlannaigh a d'fhág an t-ór i bhfolach ins an áit sin agus deirtear fosta go bhfuil cat dubh ag coimead an taiscidh, agus go bhfuil ruball an fhada uirthí. Is iomhdha uair a chualaidh mé m'uncail a rádh go rabh soillse le feiceáil ag an Charraig seo roimh stóirim.
    Tá an charraig seo, tuairim agus fiche tropighe ar áirde agus sé troighe an leithéad. Deirtear gur lochlannach mhór a d'fhág an t-ór ins an talamh agus gur chuir sé an chloch mhór seo ins luighe ar an óir agus gur shuidhe sé é fhéin annsin go bhfuair sé bás, agus tá sé curtha comhgarach do'n charraig. Chonnaic mé fhéin a uaigh.
    Tuairim agus céad
    Seán Ó Ghallchobhair