School: Fearainn an Choirce (roll number 14532)

Fearann an Choirce, Co. Galway
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. Deirtear go bhfuil ciste Óir i bhfolach i gCorruabach. Acht tá baramhail ag daoiníbh an áit a bhfuil sé. Chuir fear darbh' ainm Seán Corruabhach ann é. Fágadh i bhfolach annsin é; mar dúbhairt cáilín ruid éigean in a aghaidh, nuair a bhí sé ag dul dhá fhágáil ag duine éigin. Ní dhearnadh aon iarracht ariamh é a fhágáíl. Is é an saidhbhreas atá i bhfolach ann. Ór agus copar. Is fuí na céadta púnt an stór. Tá sé suas le dhá chéad bliadhan ó bhí an fear sin ann, agus ní raibh a fhios ag mórán daoine cá raibh sé.
    Tomás Uá Coincheannain
    Eochaill, Co. Galway
  2. Tá sé ráidhte go bhfuil ór le fágail sa Réalág i Gcill Éithne. Tá sé ceaptha amach gurb ag na bráithríbh a bhí sé. In aimsir na géir-leanamhna a chuir siad i bhfolach ann é. Chuaidh fear ar a thóir agus bean, agus níorbh é a fear fhéin a thug sí léi, acht comharsa. Thug sí a mac fhéin léi, agus sheas sé ins an áit a raibh an dór. Dúbhairt sí leis an gcomharsain an áit a chartadh, agus chart. Bhí sliogáin faoi'n