School: Fearainn an Choirce (roll number 14532)

Fearann an Choirce, Co. Galway
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. Bíonn na cailíní ag déanamh babóg as éadach, agus cuireann siad olainn mar ghruaig ortha. Déanann siad slabhraí de nóiníníbh, agus dhá gcur timcheall a muincálaibh. Bíonn siad ag déanamh bláth. Fhleascann as billeógaibh crann. Déanann buachaillí topaí d'adhmad. Déanann siad gunnaí as crann truim, agus feadóga as crann fuinneoige. Déanann siad ciseain as clataibh lá sneachta chun breith as éanaibh. Is é an chaoi a mbeireann siad ar choiníníbh inÁrainn ná píosa "Wire" lag, agus súil air a chur ar an bpoll a dtéigheann an coinín isteach ann. Téigheann sé i bhfostodh san "Wire". Bíonn na buachaillí ag déanamh bád beag agus dhá gcur amach as an fhairrge. gheibheann na daoine "Mangel". Baineann sad an t-adhbhas bán as go dtí an craiceann siad poll taobh istigh le haghaidh coinnil, ag críoch caol a "Mangel". Bíonn laindéas déanta abbsin. Cuireann siad luath i gcanna. Dóirteann siad ola mhór air, agus lasann siad é. Téigheann siad annsin go dtí áit a mbíonn éin ina gcodladh. Nuair a dhúisigheann na héin téigheann siad timcheall ar an solas, agus bíonn sé an-éascaidh breith ortha.
    Máire Ní Fhlaithbhearta
    Pádraig Ó Flaithbhearta