School: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. Galway
Énrí Ó Máille

1. (continued from previous page)
    Dearg Mhór agus d'fhiafhruigh sé an annseo tá an Goll ina comhnuide agus dubhairt máthair an Ghoill leis go mbudh eadh.
    Chuir siad na fáilthi cé hé agus go dtainig sé go h-Éirinn leis an Goll a throid. D'fhiafhruigh sé duite an raibh Goll sa mbaile, Dubhairt sí navh raibh agus nach mbeadh go ceann trí lá,
    D'fhiadfhruigh sé cé'n aois a bhí ag an bpáiste. Dubhairt sí naoi mí d'fhéach sé air agus chuir sé a mhéar in a bhéal agus bhain Goll an méar de agus dubhairt sé go mbudh cruaidh Fleasgach an páioste é sin.
    D'fhiafhruigh sé duithe cé'n chineál beatha a thugadh sí dó Gholl. Dubhairt sí leis gur abé an cineál cáca a chonnaic sé dhá bhácáíl ar a aghaidh.
    Rug é ar an gaca go bhfeicfeadh sé cé'n cineál cáca
    Seósamh Ó Somachain