School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Kerry
Dll. Ó Loingsigh

1. Sean-Cheárdanna
    Do bhí sean-duine ina chómhnaidhe i mBaile an Mhuillinn tímcheall 90 bliadhain ó shoin. Seán na mBireán a thugtaí air. Tugadh an ainm sin air mar do dheineadh sé bireáin. Do dheineadh sé téadracha chómh maith. Do bhí bothán tógtha aige i mBaile na Buaile agus do bhí mórán úirlisí ann aige i gcóir a chuid oibre agus do bé fé féin a dhein na h-úirlisí sin ar fad chun na dtéad agus na mbireán do dhéanamh. Do théidheadh sé chómh fada le Tráighlí chun na dtéad do dhíol. Bhí na téadáin a dheineadh sé i bhfad Eireann ní bfearr ná na téadáin a gheibheann le díol fé láthair. Ana fhear seóid do b'eadh é agus do bhíodh sé i gcómhnaidhe ag magadh fé's na daoine tímcheall na h-áite. Do bhíodh sé ag rádh gur bé an rud a bheadh na daoine ag glaodhach ar sara fada ná fear foghluma cliste
    Seán Ó Gribhthín
    Muileann an Ghlíomaigh, Co. Kerry