School: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Le cuimhne m'athar bhíodh fiadhuighthe de Mhuintir Mac Congaile ag teacht an dúthaigh seo chun sionnaig d'fhiach.
    Bíodh gach aon t-saghas brocaire 's gaidhir aca chun dul isteach ins na pruaiseanna mar a mbídîs .
    Lá amháin thugadar fé ndeara bean i gculaith Mná Riaghalta ar bharra Chuimin na gCnámh timpeall leath mhíle ar an dtaobh thuaidh de Cnoc Bhréanain. Dubhairt duine 'ca leis an bhfear eile go raghadh sé a triall uirthi chun labhairt léithi féachaint cad a bheadh uirthi; nó an dteastóchadh aon chabhair uaithi.
    I lár an lae ghléighil ab eadh é seo, agus iad taréis teacht ó'n mBaile Mór an maidin Domhnaig sin, agus gan daonaighe tímpeall san am san ná raibh ag an aifreann I gClochán.
    Seo leis an driotháir suas a triall uirthi,agus nuair a thainig sé tímpeall fiche slat di n'feadfadh sé dul chun chinn a thuille dá bhfuigheadh sé Éire air.
    Thug sé iarracht ar chasadh tarnais ach n'fhéadfadh sé é sin a dhéanamh
    Mícheál Mac Gearailt