School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. San tsean aimsir thárla gur imthigh beirt fhear ar an mbóthar ó Cathair Domhnall go Corcaigh. Ag siubhal a bhíodar mar ag an uair sin ní raibh aon bóthar iarainn ó Corcaigh go Neidín is Cill Áirne, agus ní nách iongnadh ní raibh aon mhótor ann.
    Bhí gnó áirithe le déanamh acu i gCprcaigh. Shroicheadar an cathair agus fo dheineadar a gnó, do thógadar a shuaimneas agus d'itheadar greim, agus tar éis tamaill do thornuigheadar ar filleadh abhaile arís.
    Deirigh go maith leó ar an dturas gur shroicheadar an tSnaidhin. Bhí an mheadhon oidhche ann díreach, agus thainig uaigneas ortha, agus ba leash leó leanamha -
    Criostóir Ó Laoghaire
    Gearha South, Co. Kerry