School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. Tá fear 'in chomhnuidhe dhá mhíle ón sgoil seo agus sé an ainm atá air na Shéamus Ó Choncubhair. Bhí uncail aige darb ainm dó Pádraig Ó Conchuchair, agus mac do Sheán Ó Conchubhciar a b'eadh é. Ní'l sé acht cúig bliana ó shoin ó fuair Seán Ó Conchubhair bás.
    Bhíodh an mac so a bhí aige an tugtha do shcoruidheacht agus is mó oidhche do chonnaic sé bean ar bothar Gabhláin. Níor innis sé a sgéal d'aoinne acht fhios ag a athair go bhfeaca sé rud éigin.
    Bhí aonach i Neidín an lá so agus chuaidh Pádraig agus a athair ar an aonach roimh breacadh an lae agus bhí an capall agus an trucall acu. Síos Bóthar Poll a' Chapaill a chuadar agus nuair a shriocheadar
    Áine Ní Shéaghdha
    Maulnagower, Co. Kerry