School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. Do chomhnuigh an duine deireanach de mhuinntear Faoitigh Stian De Faoit. (bhí an scéal so ag m'athair T.Ó. M) suas ag Doiríní. Bhí brainnse eile ag leitir Finis, agus géag eile ag Ceapa na gCos. Bhí an feoil gan an t-am so gp bhfuilim ag trácht air agus bhí na gaduidhthe ag dul i líonmhaireacht.
    An Faoiteach Deireanach so do goid sé bó bainne ó fhear i n-aice le Droichead na Dóinneach. Do mharbhuig sé an bhó isteach i gcróicín. Bhí an dorus dúnta agus bhí an cróitín leath slighe suas an cóill ag Dóinn.
    Is annamh a marbhuightí bó bainne. Is é an slighe go raibh a bhó marbh isteach sa cróitín na go bhfaca
    Seán Ó Cathbhuaidh
    Pádraig Ó Conchubhair