Scoil: Cromghlinn (B) (uimhir rolla 12606)

Cromghlinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Donnchadha

Ar an leathanach seo

1. 'Sé Ceathramhadh Riabhach an t-ainm atá ar mo bhaile. Tugadh an t-ainm sin air mar tá dath riabhac ar an talamh. Tá ceithre tighthe deag san baile. Tá seacht dtighthe a bfhuil tuighe ortha. Tá seacht gcinn eile a bhfuil slinn ortha. Timcealls fiche bliadhan ó shoin bé tuighe a bhí ortha uilig.
    Tá beirt sean-dhuine ós cionn 70 mbliadhna d'aois in a gcomnuidhe ann. Tá Gaedhilg aca agus tá siad in ann sgéalta a innseacht i nGaedhilg. Sea iad a n-ainmneacha Peadar mag Fhloinn agus Seamús Ó Lochlainn. Tá talamh maith ann anois. Fadó ní raibh ann acht raithneach agus driseacha.
    Ta páirc san bhaile seo ar a dtugtar "Páirc an Phobail". Lé h-ais na páirce seo ta baile air a dtugtar "Cathair Liosa Cille". Bi baile annsin fadó agus ta go leor de na fothracha le feiceál fós. Tá fothrach seipéil in a measg. Nuair a leagadh an seipéal bhiodh na daoine ag eisdeacht le Aifrionn i "bPairc an Phobail", agus sin é an chaoi a cuireadh an t-ainm uirthi.
    Tá sean mhuilean gaoithe san bhaile seo freisin.
    An Cheathrú Riabhach Thoir, Co. na Gaillimhe