Scoil: Cromghlinn (B) (uimhir rolla 12606)

Cromghlinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Donnchadha

Ar an leathanach seo

1. Bíonn lucht siubhal go minic sán áit seo anois agus do bhiodh i gcomhnuidhe. Bíonn tincéaraí ceannuidhthe, lucht mála, lucht iarrachta deirce, piobairí, agus daoine eile ag dul ó theach go teach. Bíonn cábáin aca ar taobh an bóthair nó tios ins an sléibh. Bíonn na fir ag bailíughadh giobail, sean-iarrain, buidéil, olann briste, agus fionnadh capaill. D'íolann siad cannaí saspannaí agus rudui eile deanta as stán. Deasuigheann siad potaí, ciotail, bácuis, cannaí agus buicéid.
    Bionn mná na dtincéár ag iarraidh déirce. Feoil, tae, siucra, agus bainne is fearr leo, ní bionn meas ar bith aca ar plúr nó fatai. Níl Gaedhilge ar bith ag na tincéaraibh. Má theigheann siad go Baile-Átha-an-Riog no go Tuaim, bionn siad, fir agus mná, ar meisge nuair a thaganns siad abhaile chun a gcábáin. Is aca annsin a bhionns an rinnce agus casadh amhrán, an béiceadh agus ana troid, acht ní bhacann siad le duine ar bith, agus ní bhacann aon duine leo.
    Bionn ceannuidhthe thart san áit beagnach chuile lá. As Tuaim a thagann an cuid is mó diobh, acht fanann cuid diobh amuigh fán dtuaith san oidhche. Bionn cairt no truachall ag cuid aca acht ní bhionn acht ciseán ag daoinibh eile. Diolann siad go leor, pictiúirí beaga, paidríní, iomhaigh beaga, sgatháin, sguibíní beaga, buinn, speacléarai, lásai bróg, réasúir, cupáin agus fo-chupáin, biorrai
      1. daoine de réir aicme
    Pádraic Ó Laimhthe