Scoil: Cromghlinn (B) (uimhir rolla 12606)

Cromghlinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Donnchadha

Ar an leathanach seo

1. Tá lios ar thaobh an bhóthair, ar do láimh deis is tú ag dul ó dheas go Baile-Atha-an-Riogh. Is i ngabhaltas Phaidin Uí Choinnín ata sí. Tá an lios le h-ais Chnuic na gCarraig agus tá Cnoc na Cathrach timchealls dhá céad slat síar. Cathair Mór a tugtar ar an áit seo. Tá an lios nios aoirde na an talamh atá thart timcheall. Deanamh cruinn ata uirthi.
    Go dtí le goirid bhí balla thart timceal na liosa agus bhí fothracha sean caisleáin istigh in a lár. Anuraidh nuair a bhí Chomhairle Conndae na Gaillimhe ag deanamh bóthair idir Baile Átha an Riogh agus Tuaim, chuir siad na clocha as an mballa a bhí thart timceall na liosa agus iad seo a bhí sa gcaisleán amuigh ar an mbothar, agus briseadh iad chun an bothar sin a deanamh. Níl balla ná fothracha an sean-chaisleáin le feiceál anois. Istigh i lár na h-áite in a raibh an caisleán, tá staighre cloch ag dul síos fé'n talamh, agus tá casán ag dul o'n áit seo fe'n talamh go dtí mullach Cnuic na Cathrach. Tá an lios dá céad slat ó Cnoc na Cathrach agus is feidir dul an fad sin fé'n
    Seán de Faoite
    Cill Sciach, Co. na Gaillimhe