Scoil: Cromghlinn (B) (uimhir rolla 12606)

Cromghlinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Donnchadha

1. Lá nodlag Pádraic ó Laimhthe

Tugtar Oidhche Nodlag ar oidhche an 24ádh lae de Nodlag. Bíonn an fhéasta ag na daoinibh an oidhche sin. Glantar an teach ó bhun go bárr cúpla lá roimhe. Maisigthear é lé culan agus eidheann. Oidhche Nodhlag lastar coineal ar gach fuinneóg.
    Fágtar an doras oscailte le theasbáint do na bochtaibh agus lucht siubhal go bhfuil fáilte rómpa. Bíonn an-shúipear ag muinntir gach tighe an oidhche sin. Bíonn trosc ann acht bíonn go leor cinéal cáca acu idir cacaí milse cáisgíní(?) cáca fatach agus aran coirce. Ní theigheann duine ar bith ag cuairt an oidhche sin.
    Ar maidin Lae Nodlag glacann na daoine choirp chríost.
    Pádhraic Ó Laimhthe