School: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    an corp a iompó. Do hiompuigeadh an corp is tharraig sé an cnámh is cuimil Leigheas a teanga do is deirig sé suas is bhí sé comh maithis a bhí ariamh.
    Thánadar tharnais go dtí tig na bhfathach is theastuig uatha an inghean a thabhairt abhaile ach dob fhada go raghadh. Cuaidh aon Mac a Díreóg go dtí an stábla is fuair sé an teach caol donn is an t-slaitín draoidheachta.
    Dimthig sé air is a áintín is a úncail in aonfheacht leis is nuair a thanadar go dtí an tig bhuail sé buille dá slaitín draoidheachta ar Luas is do dhein bean breágh dhi. "Seadh" ar sé "déanfaidh sí sin aire a thabhairt díbh se go ndeire bhúr saogail."
    Dimthig sé air is dhein sé fé dhéin an tarna tighe. Do dhein sé an rud céadna le Leigheas is d'fhág sé í chun aire a thabhairt dóibh indeire a saoghail.
    Dimthig sé air fé dhéin an tríomadh tighe. Do dhein sé an rud
    Máire Bean Nic Gearailt