School: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

Bhí fear ann fadó agus Johny Hammilton a b'ainm do.

Bhí fear ann fadó agus Johny Hammiltón a b'ainm do. Duine uasal do beadh é agus éadaighe síoda air agus a lán airgid aige. Bhí tig áluinn aige agus a lán seómra ann agus cheap gach duine gur bé an fear ba bhreághta agus ba shaidhbhre a chonnacadar riamh. Bhí tímcheall dairéag eile na chómhnuidhe inaonfeacht leis agus gadaidhthe do bead iad i gan fhios d'aoinne. Nuair a théigheadh an fear áluinn seo go deí an baile mór do bíodh na mná go léir ag tuitim ing rádh leis agus do tugadh sé cuireadh chun a tighe dhóibh. Gach bhean a theigheadh chun a thíghe ní fheiceadh aoinne aríst í. Do bhíodh na mná dob' áilne ag imtheacht agus ní bíodh fhios ag aoinne cá mbídís.
    Lá amháin chuaidh an fear áluinn seo amach len a chompánaigh agus do bhuail sé le mhnaoi áluinn. Thug sé cuiread le teacht chun a tíghe inaonfeacht leis agus do chuaidh.
    Nuair a sroiseadar an tigh chuir an fear corcán uisge ar an dteine agus nuair
    AT0955: The Robber Bridegroom