School: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

seacht mbhliadhna.
    Annsan aon oidhche amháin d'fhearr mac bean dearbhratháir an Rígh don gcaptaen an bé a n-athair fhéin é. Do thuit deóra lé an shúile nuair a dúbhairt an Captaoin nár bhé. Annsan dúbhairt go raghfhaidís inaonfheacht leis lá ar na mháireach chun fairrge. Nuair a bhíodar amuigh dh'fhiafhruig an captaoin cá scaoílfheadh sé an t-áthrach. Scaoil leis pé áit a chuirfhidh an ghaoth í, agus tugadh isteach iad san áit a scaóilfheadh amach iad. Bhí an Rígh thíos ar an dtráig, agus nuair a chonnaic sé iad thug sé suas go dtí an dtig iad. D'aithnig sean bhean an rígh iad agus dúbhairt sí tá siad chughat arís. Bhí na cailíní óga curtha abhaile agus bhidís ag dul ar fiadhach gach lá dóibh féin. Droch bhean do beadh bean an Rí. Cuirfheadh fios ar ualach móna don rí agus baraill tara, agus las an tara agus an móin agus dóigeadh an bean an Rígh.