Scoil: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear ann fadó agus bhíodh sé na chómhnuidhe i dtigh beag leis féin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    an seanduine.
    Oidhche an lae sin tháinig an bhean chuige aríst agus do labhair sé léi agus dúbhairt sé léi cnag a bhualadh ar an ndorus más aifrean a theastuig uaithe. Do thosnuig an bhean ag cnagadh agus do lean sí ag cnagadh ar feadh leath h-uair a chluigh. Sa deire dúbhairt an fear léi siad mar ná féadfadh sé iad go léir a rád di.
    Bhíodh sí á sgriofadh agus á chiapadh aríst agus tímcheall eoigcíos in a dhiaid sin tháinig bacach eile tímcheall ag bailiú déirc agus d'innis an fear do'n bhacach mar gheall ar an mhnaoi úd. Dúbhairt sé sin leis dul agus é innsint do'n sagart a bhaist í agus ná beadh faic air.
    Bhí sé ana bhuideach don bhacach úd agus nuair a chualaidh an sagart a bhaist an bean é sin táinig ana fearg air. Thóg sé leabhar as a phóca agus thosnuig sé ag léigheamh nuair a bhí deire raidhte aige dúbhairt sé leis an bhfear ag raibh sí sgartha leis féin anois fé cuma na mbeadh sé féin ag gabháilt di. D'imthig sé leis abhaile
    Tomás Mac an t Saoir
    An Baile Beag, Co. Kerry