School: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    chuaidh sé chómh fada le Fáthan. Chuir sé tuaraisg i dtaoíbh muinntir an chailín. Dubaradh leis go rabhadar ina gcómnuidhe thuas i mbun an chnuic. D'fhág sé an cóíste thíos ar an mbóthar agus cuaidh sé féin fé dhéin an thíghe. Ní raibh istig roimis ach sean duine agus sean bhean. Cómh luath agus cuaidh sé isteach thosnuigh an sean bhean ar ghol. Diarrfhaidh sé dhi cad fá ndeara dhe a bheith ag gol. Dúbhairt sí na raibh aon ní, ach go raibh cailín beag acu agus go ndimthig sí uatha in áit éígin. Dúbhairt an fear go raibh an cailín aige féín sa bhaile, agus go gcaithfhidís féin dul infhaonfheacht leis. Dhúbhairt an bhean ná raghaidís. Fuair sí corcáinín beag agus chruidh sí cúpla gabhar agus téidh sí an bhainne. Bhí blúire aráin na mhála ag an bfear agus dhitheadar é. Thug sé leis an sean duine agus an sean bhean, agus dá ghabhar sa chóíste. Nuair a bhí sé ag deunamh ar a thig féín dúbairt sé leis an beirt fuireach san áit a bhíodar, agus go raghadh sé féin go dtí an dtig rómpa, agus go neósfhadh sé dá mhnaoí go rabhadar ag teacht. Bhuail sé an féírí aniar ar a gualanaí agus dúbairt a mhúirnín is dian stóraigh an bfeacaís a leithéid sin id dhúthaigh féín riamh." Mo chreach "ar sise" is fuiris aithint na rabhais thiar. Léan uait
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Póilín Ní Seaghda