School: Baile Mhúirne (C.) (roll number 15347)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Fadó nuair a bhí triúr clainne na báird sgolóige ag lorg lóistín na hoidhche, bhí an oidhche ag tuitim agus ní raibh fhios aca cá raighidís.
    Do bhuail fear ortha ar an mbóthar agus dubhairt go gcuirfeadh sé geall leo go raibh sé seana cníopaire na chómhnaidhe tamall uatha agus ná leogfadh sé isteach iad. Do ghluaiseadar leo go dtánadar go dtí an áit agus chuadar isteach agus dubhairt an fear istig leo “Cé hé sibhse?”, “Filí iseadh sinn” agus táimid ag lorg lóistín na h-oidhche. “Ní bhfaghaidh sibh lóistín anso” ar seisean “mara ndéanfaidh sibh bhéarsa an duine agaibh”. Bhí fear an tíghe ag ithe rómpa nuair a chuadar isteach. Dubhairt an chéad duine:-
    (1) Tá bád ins an t-sáile marar cailleadh é
    (2) Tá crann ubhall ins an ablórd marar gearradh é