School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Da bhí fear ann fadó agus bhí sé ag dul go dtí an t-aonac. Nuair a bhí sé ag fágaint an tighe ar maidin bhí sé timcheall a cúig a chlog.
    Bhí sé ana dhoraca an uair sin ac bhí lannteír aige. Nuair a bhí stráice maith den bóthart curtha de aige léim stridh amach cuige agus suidh sí isteach sa truchaill. Stop an capall agus bhí an fear á bualadh ach ní fheadfadh an capall an t-ualach do bhreith leis. Dubhairt an fear leis an sprid imtheach as an dtruchaill go tapaidh mar ní raibh an capall ábalta ar í breith leis ach ní raghadh sé amach. Thug an fear buille dá mhaide sa drom di ach níor bhain sé cor aiste.
    Fuair sé maide den draighin dubh agus bhuail sé leis í. Dimthig sí as a radharc agus ní feacaidh sé a thuille í
    Dómhnall Ua Ríoghbhardáin
    Cluain Tí Cairtigh, Co. Cork