School: Baile Choitín (C.) (roll number 16110)

Ballycotton, Co. Cork
Caitlín Ní Rignigh

1. (continued from previous page)
    Bíonn na cailíní is na mná ag piochadh smeára dubha. Is minich ins an Samhradh a bhíonn na fir is na buachaillí ag caitheamh pingíní cun a gcuid aimsire do caitheamh. Nuair a bhídís ag rinnche uaireannta bhíodh cíor agus páipéar cun ceóíl do sheinnt agus bheidhlín uaireannta eile agus portaireacht bhéil a bhíonn acu uaireannta eile. Uaireannta nuair a bhíonn na fir ag dul amach ag fiadhach beireann siad firéid leo.
    Ins an géímhreadh caitheann siad a gcuid aimsire lasmuig d'am na scoile ag imirt táíplis, dísle, agus cártaí nó ag léígheamh leabhair, nó ag innsint sgéalta mór thimcheall na teine, agus uaireannta eile do bhíodh siad ag tabhairt tómhaiseanna in a measg. Is le "catapult" a marbhuighdís na n-éan, agus bhí cluiche eile acu agus bé seo a bheith ag sleamhnughadh cloca cruinne thar cionn a fairrge.