School: Baile Choitín (C.) (roll number 16110)

Ballycotton, Co. Cork
Caitlín Ní Rignigh

1. (continued from previous page)
    solathruighthe bórd leó agus annsan do théíghead cailín ar an suidheachán ag do bhíod siad ag luasgadh. Nuair a bhíodh na naoidheanáin ag rinnce dheiridís an rana so mar a leanas:-
    Rinnche, Rinnche, Róisí
    Buidéal lán do Phoísí
    Seadh, Seadh, síos linn go léir.

Cuireann na buachaillí inneal ar thaobh an claidhe cun breith ar na cóiníní. Bíonn na daoine fásta ag imirt rudaí eile cun an aimsire do caithim i.e. dreapadóireacht, iomrascáíl, bodhlaéireacht lámhach, agus uaireannta ag iasgaireacht.
    Cun cluiche gabanna do imirt ní mór cúig clocha cruinnce d'fághail agus iad do caitheamh in-áirde 'san aeir ag d'iarraidh iad do bhreith ar dhruim a láime nuair a bhíonn siad ag teacht anuas. Cun breith ar na h-éin ní mór cliabhán d'fhághail agus píosa aráin do cur innte agus nuair a cidheadh na h-eíní an t-aran do théighead siad isteach cun í d'fágáil do thuithead an clíabhán ortha.
    Ins an Meadhon Foghmhar