School: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (roll number 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mayo
Liam Seóighe
The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 03_026

The Schools’ Collection, Volume 0090D, Page 03_026

1. (continued from previous page)
    suas, linn gur shroiseamar na néalta, áit a raibh na mílte braonacha eile mar cinn sinn féín. B'áluinn an rud bheith dhá seoaldh anonn 's anall leis an ngaoith agus ag féachaint anuas ar a raibh le feiceál ar an dtalamh.
    Lá amháin tháinig gaoth láídir cruaidh agus sheol sí treasna na spéire sinn. Thosnuigheamar ag creathadh leis an bhfuacht agus choinnigeamar go dlúth le chéile ionnus go mbéadh muid compórdach. Tháinig seadadh gaoithe eile abhí i bhfad níós fuaire ná an céad ceann agus thuit cuid againn as na néallta.
    Nuair a bhíomar ag tuitim go talamh scuabadh sinn annseo 's annsúid. Thuit cuid againn ar na plandaí agus cuid eile ar an chreafóig agus cuid eile fós i sráideanna na gcathrach agus ba mhór an gar é sin do na daoine gan na deannach a bheith ag dul in a súilibh. Thuit an cuid eile againn ins na srutháínibh agus tugadh ar ais sinn go dtí ar n-áit cómhnuidhthe sa bhfarraige.
    Caitlín Ní Ging