School: Gleann Caisil (roll number 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Eoghan Ó Súilleabháin

n-oighrí.
    Lá amháin fuair a rí amach a seilg, agus dubhairt sí leis a mbean wéiteireacht sicín a mharbhú agus an fhuil a choinneáil díthe. Leag sí an báisín faoí'n leabaí agus fuair sí héin isteach sa leabaí a leigint amach go raibh sí a fághail bháis.
    Nuair a tháinic a rí abhaile fuair sé un a phárlúis, agus bhí sí sa leabaí agus dubhairt sí leis go raibh sí gul a fághail bháis.
    "Dearc," ar sise, "ins a mbáisín seo, chuir mé amach fuil mo chroidhe ann agus a {?} dtioctú na triúr prionnsaí ar ais agam go bhfeicinn iad gheóbhfainn deagh bhás.
    Chuir sé fios faoí dhéin na triúr prionnsaí gus an uair a tháinic siad léim sí amach as a leabaí gus dubhairt sí go mbeadh cluifi cárdaí aca.
    "Céard a imreós muid?" ar siad san.
    "Cé'r bith duine a gheobhfas a' chéad cluife," ar sise, "tig leis a duine eile a chur faoí {g}easaí, agus má fhaghann a duine sin cluife airist tig leis geasaí a chur ar a duine eile."
    Fuair siad a' chéad cluife agus cuir sí geasaí ortha sin gan codhlú an tarna oidhche in aon teach, ná 'n darna béile bídh a ithe ins
    AT0953: The Old Robber Relates Three Adventures
    Eoghan Ó Suilleabháin