Scoil: An Clochar, Port Omna

Port Omna, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Lorcáin

a chuir Aodh Ruadh Ó Domhnaill ar bun le saoirse na tíre a bhaint amach.
    Sa mbliadhain 1598 bhí sé in-a sheadh agus d'iarr sé a chuid go dána ar a oncail Uilleog, acht níor thug sé acht cleith is bóthar dhó. Chruinnigh Réamonn chúig chéad fear agus thriall ó dheas go Clár Geal Mumhan ag cuidiú le Iarla Deasmhumhan leis na Sasanaigh a dhíbirt thar cuan amach acht chuir ceannphort na Sasanach sgéala chuige dhá rádh dá ndéanadh sé seo agus siúd go gcuideóchadh siad leis 'un a chuid féin a bhaint amach dó arís.
    Threóruigh sé a chuid fear ar ais go h-Urmhumhain agus chuir leitir in dhiaidh litre ag triall ar Carew - ceannphort na Sasanach - acht ní dhéanfadh Carew a fhocal a leasú. D'imthigh sé leis annsin é féin agus a chuid fear ó thuaidh go dtáinig i láthair Aodha Uí Néill.