Scoil: Sailearna (Buachaillí)

Selerna School, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
M. Ó Catháin Bean Uí Chatháin T. Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Tá cnoc mór ar dtugtar Cnoc Dabhach sa sliabh i n-aice le Bodhbhrocháin. Fadó ba ghnáthach leis na daoine na beithidhigh a fhágáil amuigh ar an sliabh san oidhche san samhradh. Nuair a théighidís ag bleaghan na mbeithidheach thugaidís búaireach leó chun cur ar a gcosa deiridh chun iad a choinneál ó chiceáil. Maidin amháin chuaidh bean amháin suas ar an sliabh agus thug sí a búaireach agus a chuid soitheach léi. Nuair a bhí sí ag tarraingt ar an gcnoc gach cloch a bhí ann bhí tubán óir leagtha i n-a mhullach. Ar an bpoinnte agus a chonnaic sí an t-ór ní dhearna sí ach casadh ar a cois ag ritheacht abhaile agus glaodhach ar chongnamh chun an t-ór a thabhairt léi. Ach nuair tháinic sí ar ais ní fhaca sí ach buaireach leagthaí ar bhárr gach cloch. Bhligh sí a cuid beithidheach agus thug sí a h-aghaidh ar an mbaile go trom-chroidheach brónach.
    Cnoc Dabhach, Co. na Gaillimhe
    Mícheál Ó Conghaile