Scoil: Sailearna (Buachaillí)

Selerna School, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
M. Ó Catháin Bean Uí Chatháin T. Ó Séaghdha

sí.
    Ghlaoidh san treas fear ar a bhean. Ní dhearna sí ach na cártaí bhualadh fá'n mbord agus [a] dul anonn. Ghnóthuigh sise an geall. - Mo ghrádh thú, adeir sé.
  2. Bhí bean ann fadó, agus bhí go leor óir aice. Nuair a bhí sí ag fágháil bháis bhí drugall uirthi an t-ór a fhágáil i n-a diaidh agus chuir sí síos i mbácús é. Thuit sí i n-a codladh annsin. Bhí cailín sa teach i n-éindigh léi agus bhí sí an-chliste. Nuair a fuair sí an bhean i n-a codladh thóg sí aníos an [t-]ó[i]r agus chuir sí ím i n-a áit. Nuair a d'éirigh an bhean thóg sí an t-im leáighte agus d'ól sí é mar cheap sí gurab' é an t-ór a bhí ann. Nuair a fuair an bhean bás bhí an t-ór ag an gcailín agus mhair sí go sona [faoi] shéan nó go bhfuair sí bás.
    Séamus Ó Fionnagáin
    Na hAille, Co. na Gaillimhe