School: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An tSr. Máire

1. (continued from previous page)
    í, is do phós sí fear ó'n dtaobh thiar de. "Abair le m'fhear céile " ar sise , is d'innis sí a ainm dó "nach bhfuilim caillte in aon chor, gurbh' amhlaidh a sciob na daoine maithe leo mé, ach ó'n uair nár bhlaiseas aon chuid d'á mbiadh fós go bhféadfadh sé mé scaoileadh uatha. Abair leis go bhfeicfidh sé scata mór daoine a leithéid seo d'oidhche ag an gcros-bhóthar is go mbead-sa ar muin capaill báin.
    Do bhí iongnadh ar an bhfear a leithéid sin de scéal do chloisint is gheall sé go ndéanfadh sé a dhicheall di. D'imthigh sí léithe annsan. Chuir an fear scéala go dtí an fear sa Daingean a' rádh leis go raibh a bhean beo. Do baineadh an-gheit as mar bhí sé pósta airís is bhí sé i gcruadhchás. Sa deire chuaidh sé go dtí an sagart paróiste is chuir sé an scéal fé'n-a bhrághaid. Dubhairt an sagart leis gur fearra dó í fhágaint ag na daoine maithe anois, is do dhein sé. Ach chuaidh daoine go dtí an uaigh mar cuireadh í mar a cheapadar ach ní bean abhí ann ach giarrfhiadh.
    Eibhlís Ní Chinnéide
    Bean Uí Dhonnchadha