Scoil: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Sceal na dreancaide, agus an feirmeóir
    Bhí fear oibhre ’na chómhnaidhe uair amháin ar an dhtaobh [sic] thiar de’n nDaingean, agus do tharla go raibh obair tearc go leór sa cheanntar san an tráth so. Do bhuail feirmeóir ó’n “Mullach” leis lá, ar sráid an Daingin, agus ó’n uair gur theastuig seirbhíseach go cruaidh ó fhear a’ Mhullaig do reidhtígheadar le na chéile ar feadh bliana. Do bhí sé sa mharga eatortha in eamais an airgid bliana, dá nglaodhadh an feirmeóir bitheamhnach ar an seirbhíseach, nó dá gcuireadh sé éitheach na leith, ar aon t-slíghe, go mbeadh an bhliain istig, go gcaithfeadh sé ní h-amháin a thuarastal bliana do thabhairt do, ach dá chéad púnt chómh maith.
    Thángadar an Mullach, agus an tarna lá d’eirigheadar go moch ar maidin agus chuadar amach ’an ghort a’baint choirce.
    Bhíodar ag obair leo ar feadh tamaill, agus b’ait leis an seirbhíseach an saghas coirce a bhí sa ghort. Léasacha beaga scáinnte a bhí ann agus an gráinne dá réir. “Nách aindeis an saghas coirce a bhíonn agaibh annso”, arsa an seirbhíseach ar deire, “is feárr seacht n-uaire an coirce a bhíonn am dhúthaigh se”.
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    Eogan Ó Néil