Scoil: Cromán (C.) (uimhir rolla 12821)

An Cromán, Co. Chiarraí
Caitlín Bean Uí Shiodhacáin

1. Amhrán (ar lean)

Inghean an cruaidh cailig bíonn an tosaigh gan éifeacht ¶ Do chonnaic féin in-Eirinn anois go leór

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Gluigeann gan áifeacht a gluasadh a bhíonn bodhar ó bheith na síoraidhe na sheasamh agus snaimheanagh na gceann. Agus cailigheadh a mheabhair chun é do sparcáil.
    V.
    A cailín bhuileann thóg féin mo cómhairle, agus théidheann go rail ród an Samhraid seo cúghainn, san áit na bhfeaca sí heoige. Ar rómhainn agus ar taoisce agus mairtfheóil, chun béile gach maidean chun búird. Bíonn na samhsa breágh bata agus bairle plúir a tháis agus deórann agus mór cuid den luín.
    Cead dul a coladh leó I leabaí chun cluaibh, agus gan na bel i gan a glúsadheacht I gabhan I ruaig.
    VI.
    A cailíní mhuileann deineadh mo chómairle, agus ná pósadh aon snuarach ó’n rail ród go deó. Mar is ró olc go taiceadh iad chun obair na gnó a dhéunamh an rud uaibh is ól dóibh i dtugainn an cairt. Nuair a thuileadaís an scilling ní dheinidís aon stór de, ach caócar sa scórnaidh i dteann is a mearr. Nuair a thaigeann said abhaile ar a drompuig tráthnóna, seadh briseann said na steóibh agus gabhadar na mnaobh.
    Máire Ní Shéaghdha.
    Lónart.