Scoil: Clochar na Trócaire, Ceann tSáile (uimhir rolla 4572)

Cionn tSáile, Co. Chorcaí
An tSr. De Pazzi

Ar an leathanach seo

1. Bhé Pádruig Mac Coitir an fear ab' airde dar mháir sa tír seo riamh. I gCionn t-Sáile a rugadh é sa bhliadhain 1760. I dtosac a shaoghail bhí sé ar nós aon bhuachalla eile. Ach nuair a bhí sé timceall seacht mbliadhna deag d'aois tháinig athrú air. An t-am san chuireadh ag obair é mar phríntíseac ag saor cloice. Tamall 'na dhiaidh sin buaileadh breoidhthe é. An fiabhras a tháinig air. An fhaid is a bhí se 'na luighe d'fhás sé cómh mór san gurb éigin an plannc a bhí ag cos na leabhthan adhmaid do ghearradh cun slighe do dhéanamh dá chosaibh. Do bhí sé ag fás leis go dtí go raibh ocht dtroighte is seacht n-orlaigh aoirde ann agus é in aois a naoi mbliadhna déag. Is mó eachtra greannmhar atá i mbéalabh na ndaoine fós i dtaobh an Fhir Mhoir iongantaigh seo, mar shompla
    Ag gabhail tré lár Sráide an Mhargaidh do, dfhéadfadh sé cimilt leis na tigthe ar gach taobh de gan aon duadh ach a dhá láimh do shíneadh amach uaidh, bhí sé com mhór leathan san. Uair éigin eile thagadh sgannradh ar an bhfear bhfaire san oidhche, nuair a chífeadh sé an fathach agus
    Criostína Ní Bhuachalla