School: Clochar na Trócaire, Ceann tSáile (roll number 4572)

Cionn tSáile, Co. Chorcaí
An tSr. De Pazzi

1. (continued from previous page)
    nuadh do thógaint, árduigheadh pé méid cloc a fágadh den sean-Séipéal agus leachtuamba de Muintir Barry, agus caitheadh isteach iad fé fhallaí daingne a cuireadh timpeall an Duín.
    Ní túisge Seamus II i gcoróinn Shasana agus beagán saoirse faighthe ag na Caitilicig ná tosnuigheadh ar Séipéal eile do chur suas tamall ó Thobar na Tríonóide. Ba ghearr a chuaidh leis. Dúnadh é agus is i measg sléibhthe nó i ngleann dubh uaigneach a léightí an t-aifreann a gan fhios. Mar sin féin níor staon na daoine óna bpaidreacha do rádh ag an dtobar beannuighthe. Nuair a bhí saighdiúirí Sasana i seilbh an dúin do deineadh iarracht ar deire do chur leis na socraidí go dtí an roilig. Ach dá n-aimhdeoin sin in am marbh na h-oidhche do curtí na marbh ann.

Criostína Ní Bhuachalla,
    Sráid an Teamphaill,