School: Dún Ceann Fhaolaidh (roll number 15499)

Dunkineely, Co. Donegal
Seaghan Mac Cuinneagáin

Fuair mé na sgealtaí seo ó:-
    Sean Mac Aodha, (76 bl. d’aois.) Gabha.
    Dún Ceann Faolaidh. Co Dun na nGall.
    Bhí aithne mhaith aige ar na fearaibh atá luaidthe san sgeal. Chuala mise an sgealtaí cuig bliadain ó shoin.
    Bhaile Mac Gabhann.
    San bhaile seo atá an scoil suidte. Tá gabha ag obair ann go foill agus deirtear go rabh ceardcha ann ar feadh 200 bi.
    Baile Both
    Ait cois fairrge í. 120 bl. o shoin no mar sin tigeadh fir iasgaire o na Rosaibh chuin na h-aite sin. Stadfadh siad ar an coastaibh seo ar feadh seal tamaill agus cuireadh siad bothogai beaga ar bun agus o na bothogai a fuair an ait an t-ainm.
    Baile Both Domhnaill.
    Tá an baile tuatha seo ar taobh baile both. Fear ó na Rosaibh a socruigh san bhaile seo agus tá a phor ann go foill.
    Rathan.
    ‘San bhaile seo atá na sean ballaidhe de Caislean Mhic Suibhne.