School: Ballygar (C)

Ballygar, Co. Galway
Eithne, Bean Uí Liatháin

1. Níl eolas na aithne air Mártan sa chuid is mó Éirinn acht tá áiteanna eile agus ní theidheann a Fhéile gan cearc nó choilleach a mharbhudh na onóir.
    Agus na theannta sin bíonn cúpla uair a chluig saor ó obair ins na muilte mar deirtear gur mhuilteoir naomh Mhartan.
    Is beag an áird a bhí a dailtíní go raibh aithne agamsa ortha breis agus trí fichid blian ó shoin [ar Mhártan]. Lamhna agus a gcuid cloinne na gcomnuidhe idir an choill agus an Port i mbothá beag cré agus cleithe agus gan aon aoirde mór sa tsimilé.
    Oidhche Féile Mhártan bhí cuigear nó seisear do na buachailli seo i dteannta chéile agus fuadar ailis futha agus shocruidear air dhuine aca a dhul suas air an dtaobh amuigh do'n tsimlé agus rud éigin a rá chum sgannra a chuir air a raibh astigh. Bu ghearr an mhaoil air an drabadóir dul anáirde agus is é a labhair go dána agus [go?] teann uaidh síos: -
    Eithne Bean Uí Liatháin