School: Mín Árd

An Mhin Aird Bhuí, Co. Kerry
Ml. Ó Caomháin

1. (continued from previous page)
    aige leis go deo airís. Sa deire do léig Sean amach é. Blianta na dhiaidh san nuair a fuair sé bas ní leigfí isteach i bhFlaitheas Dé é mar go raibh sé i bpeaca agus ní leigfeadh an Diabhal isteach go h-ifrionn é mar bhí eagla air roimis. 'Sé an ghnó a tugadh ansan do ná bheith ag cur daoine ar an saoghal seo amugha ist oidhche le soillse, agus tugtar "Jacky the Lantern" air riamh ó shoin.
  2. Bhí Rí ann fadó agus bhí triúr mac aige. Ní raibh aon mheas ag an mháthair ar an té a b'óige dhíobh. Lá amháin chuaidh an Rí amach sa ghairdín ag siubhal do féin. Chonnaic sé amuigh an t-éan ba bhreághtha da'r luig gaoth ná grian riamh air. Thuit sé i ngrádh le ceól an éin mar b'é an ceól ba bhreághtha dá'r chualaidh sé riamh é. Bhí sé a d'iarraidh breith ar an éin. Léim an téan ó chrann go crann agus níor eirig leis teacht i ngaor di. Chuaidh sé isteach abhaile go buadhartha céasta, ciapaithe, agus luig sé ar an leabaidh go breoidhte tinn.
    Dubhairt an mac aosta go raghadh sé
    AT0301: The Three Stolen Princesses