School: Mín Árd

An Mhin Aird Bhuí, Co. Kerry
Ml. Ó Caomháin

dtí an lios.
    Nuair a bhaineadar an lios amach ní thabarfadh Gallús an bhean óg dóibh, agus thug sé abhaile leis í. Ach focal cainnte ní raibh aici nuair a shrois sé an baile.Bhí sé i gcruadhchás. Chuaidh sé go dtí an lios oidhche lá'r na bháireach. D'fhan sé gur tháinig na sídheoga amach. Chualaidh sé iad ag cainnt fá'n mnaoi. Dá bhfaigheadh sí trí dheoch as an dtobar seo bheadh sí slán ,ars iad. "Nách bhfuil an t-ádh liom" ar seisean agus seo leis abhaile. Thug sé an bhean óg leis go dtí an tobar' agus thug sé trí dheoch di agus tháinig a cainnt ansan chúiche.
    Chuadar abhaile ach ní raibh sí sásta leis an beatha nua.Scríobh sí litir chun a h-athair agus tháinig sé láithreach. Rug sé leis abhaile í ach dhein sé fear saidhbhir de Ghallús sar ar eirigh leis i bhreith leis.
  2. dtí an lios.

Tíorantacht na dTighearnaí Talmhan.
    Tháinig an Tighearna Talmhan (Tighearna Ceann Trágha) go dtí na Tionóntaighthe i Liospóil lá agus gaige ó'n áit in aoinfeacht leis. Bhótaí a bhí ag teasdáil uaidh. Chonnaiceadar fear ag teacht ó'n gcnoc agus scathán aitinn thar a cheann aige. "Cad dob'áil leis an duine sin a dhéanamh leis an scathán sin, ar seisean. Tá,
    Seán Ó Gribhthín
    An Fhothrach Mhór, Co. Kerry