School: Clochar na Toirbhirte, Cill Áirne

Killarney, Co. Kerry
Teachers:
An tSr. M. Déaglán An tSr. Marie Thérèse

1. (no title) (continued)

How the blessed Abbot of Ennis Fallen walked for two hundred years about the little Island that was'nt a mile round and the way of it was this...

Father - and he was dead.
  2. Seán Clárach Mac Domhnaill
    San mbliadhain ‘nár imthigh an Sáirséalach agus a shlúagh saighdiuirí ó Éirinn go dtí an Frainnc 1691 rugadh Seán Clárach Mac Domhnaill i mBaile an Teampaill in-aice le Ráth Luirc i gCo. Corcaighe. San mbliadhain 1754 do chailleadh é. Dá bhrígh sin baineann sé le ceartlár an tríomhadh ré de stair filidheachta na Núa-Ghaedhilge, maidir le “sgoil” na Muimhneach. Fear ana thábhachtach i stair na sgoile sin ab eadh é.
    Daoine achfuinneacha ab eadh a mhuinntir do réir gach deallraimh, agus fúair sé oideachas maith. Do bhí saoghal níos feárr aige ná mar bhí ag formhór filí na haimsire sin. Do bhí a bhformhór go beo bocht, ag stracadh leis an saoghal, ag casadh le n-a mbuaidirt do mhúcadh le hól is ragairne. Maidir le Seán Clárach, bhí feirm agus muilleann aige i gCill Tuathaigh, in aice le Ráth Luirc, agus chaith sé súairce go léir i gcomparáid leis na filíbh eile.
    Deirtear gur imthigh sé thar lear
    Pádraig Mac Cárthaigh